Monday, 22 May 2017

#Hikayat 8








Dia tak pernah bercinta.


Dia tak bercinta sebab bagi dia, cinta tu bukan senang untuk kau bagi entah pada siapa siapa..



Pernah,

Dia katakan, yang dia hanya akan bercinta dengan seseorang yang dia memang pasti akan menjadi bakal zaujnya. Bakal imamnya. Bakal ayah kepada anak anaknya.


Dan manusia, kau tahu. Tak pernah berpegang pada kata katanya.



Rapuhnya hati seorang manusia apabila terlalu mendambakan rasa cinta daripada manusia yang lain.
Rapuhnya hati seorang manusia apabila meletakkan pengharapan pada sesuatu yang belum pasti.




dan dia, insan itu.



insan yang terlalu rapuh hatinya.

menolak pada yang ingin memiliki.
mengejar pada sesuatu yang belum pasti.




Dan kini, dia tahu dia telah melangkah jauh.



Terlalu menyayangi hingga tidak tahu sejauh mana dia perlu pergi.




Tuhan, kalau benar lelaki itu jodohku, dekatkan lah.

Kalau lelaki itu bukan jodohku, kau hapuskan lah segala rasa.




Dan biar, dia menangung setiap apa yang terjadi tanpa diletakkan kesalahan itu pada manusia yang lain.



Kerana, yang memilih lelaki itu,


adalah dia.






walaupun lelaki itu mungkin tidak memilih dia.








Sunday, 21 May 2017

bleed.









This is a confession.

I will never know whoever read this post.


----



I hate you. I hate her. I hate both of you. and the most person I hate is myself.


I always want your attention. I want you to reply my text. I want you to be happy. With me.


But I know, she's the one who get your attention. You will never ignore her text. and I know, deep down. You are happy, with her.


I know. Don't ask me how.


I just know..



It is pathetic.



When I know the fact but still not leaving you. haha.



I know by her comment.

I know by how you respond me when I ask about her.



It's a denial.

That you said you didn't love her.



and why on earth im cryin right now. Fuck.




Its not like she is the third person. It looks like I'm the one.

The third person.


and if you read this, you gonna say i am merapu. said nonsense thing.






how on earth she always know what you up to.

Thats all I ask.


crazy isnt? I mean, Im the one yang being crazy.




Jealous? Damn right.





I hate myself because I stay.





I dont really know how to say goodbye. All I ever know is how to love. So, stab me. Tikam banyak kali. Sampai puas. Im gonna stay here and bleed.





Stay. Here.





and





Bleed.








thanks.









Thursday, 4 May 2017

He.








You're losing her and not even realizing it.

You lose her a little more every time you don't answer her calls on purpose.

You lose her a little more every time you choose someone else when the only person she's ever chosen is you.

You lose her a little more every time you don't appreciate her.

You lose her a little more every time you take her for granted.

You lose her a little more every time she goes to bed wondering, 'why aren't I enough for him?'


But she's more than enough for you.


And one day you'll lose her for good. Because she's going to get a point where there's nothing more she has to offer and she'll walk away.

And it'll hurt her to do so.

Because she looked at you with wide eyes full of faith that depleted over time.


One day she'll be the one not answering.

One day those snaps you send will be ignored and you'll send another just in case.

It'll irk the shit out you, the moment she starts treating you the way you treated her.

You'll ask her out and she'll politely declined.

You'll blow up her newsfeed and begin to become more interested in what she is up to more than that who she's with.

Because it's not you that's making her smile anymore.

You will miss the nights when she laid beside you and all she ever wanted to do was talk.

The silence will kill you, as you wish for just one more conversation.



You'll hold onto everything she ever got you and it'll be a hurtful reminder of the girl who loved you a little too much.




-poem porn-



She.








A girl with a soft heart often gets hurt.

When she finds someone that she can see a future with, she puts all of her energy, but instead of appreciating that and returning the gesture, people take advantage of how sweet she's being.

They think it means they can use her.

That they can avoid her texts, put in less effort, and that she'll stick around.

She's the type of girl that sees the best in people.

She ignores their shattered pieces and focuses on what's left.

She genuine when she loves. She's trying to make a broken person see their worth. She believes in spreading happiness, encouraging positivity.

She wants to cause smiles, not confusion, not tears.

But she keeps getting screwed over, because she's an emotional daredevil.

She's willing to take risks in the name of love.

She'll set aside time for someone, clear out her life to make room for them, and let them into every nook and cranny.

But most people aren't interested in exploring her soul. They're only interested in keeping her close, but not too close. And when the first problem pops up, they always walk away.

They were always meant to leave.

But she's the kind of person that wants to fix what's broken instead of calling it a lost cause.

She has too much hope to let go of a good thing.

She keeps getting screwed over, because she never stops.

Never stop loving. Never stops caring. Never stops trying.


until the day she's finally give up.


But she isn't ashamed of her soft heart. She knows that people have abused in the past, and will attempt to do so again in the future, but she's smarter now. Pickier.

She's going to save her love for someone that has earned it. Someone that appreciate her existence.

It's not like she ask them to be with her for 24 hours. No.

She wants to feel wanted. Wanted by someone. And by that someone she means you.




He taught her a lot about love,
even if he could not give it to her.





-poem porn-
-edited by me-






Thursday, 27 April 2017

Tuesday, 18 April 2017

-












Sungguh,


aku tak pasti.











Percaya.







Kau tahu,

untuk berkongsi rasa,
untuk berkongsi cerita,


Bukan mudah.



Kau tahu,

aku memang senang untuk bercerita,
aku memang senang untuk melontar kata,


Hanya kerana aku percaya.



Bukan pada semua manusia,
Tapi pada yang terpilih sahaja.



Dan aku memilih kamu,
kerana aku percaya.


Tapi rupanya aku ditipu.







Terima kasih.

Untuk kamu.






Thursday, 13 April 2017

Dewasa.







Dewasa itu mengajar kita erti hidup.



dalam mengenal ragam manusia.
dalam mengenal erti dunia.



Dewasa itu juga mengajar kita erti tanggungjawab.


setiap apa yang kita lakukan, kita sendiri yang patut menanggungnya.
tak perlu diharap manusia lain untuk sama sama bertanggungjawab.

Waktu dewasa,

kau patut sedar.
setiap apa yang kau lakukan.
ada buruk baiknya.

Memang.

Jika diberi pilihan, kau mahu kekal menjadi anak kecil.

tapi, sampai bila?




tak malukah kau masih mengharapkan orang lain untuk tunjukkan jalan?


ya, aku tahu keputusan kita tak semestinya betul
mungkin banyak yang salah.
Tapi, kau harus sedar. Dewasa adalah waktu dimana kita sepatutnya lebih matang untuk membuat keputusan.

Tak siapa pon yang tak pernah jatuh. Tapi kau harus sentiasa belajar untuk bangun apabila kau tersilap langkah.

Tak siapa pon yang tak pernah melakukan kesilapan.
Tapi yang pasti, kau perlu tahu, setiap keputusan yang kau lakukan,
adalah tanggungjawab kau.




untuk kau hadapi baik buruk akibatnya.






Cantik.







Itu subjektif.


Ada orang, kata cantik itu dari segi rupa.

Ada orang, kata yang cantik itu datang dari gaya.

Dan ada yang kata, cantik itu ada dalam diri. Bukan rupa. Bukan gaya.



Personaliti.




Perkataan cantik doesn't work well with me. Kemas, mungkin.


Aku tak reti nak pakai cantik cantik untuk pergi kerja (this, i refer as what currently im doing. intern as trainer at college in mechatronic's department). Like I told you, perkataan cantik does't work well with me.

Pernah kau tengok orang masuk bengkel pakai cantik cantik? Okay mungkin as a student, of course kau takkan pakai cantik cantik sebab kena pakai safety boots bagai kan? and for sure kau pakai jeans. and baju bengkel or t-shirt college, kan?

Tapi, for me, it's the same as the student. Takkan kau nak pakai kain labuh, kain duyung or what not masuk bengkel, kan? well, yeah, I know sometimes we just observe the students. It's not like mechatronic's department deal with machines and what not, you can wear baju kurung also when masuk bengkel. As a trainer lah tapinya. Gila kau kalau student masuk bengkel pakai baju kurung.


But, here's the thing.


Cantik is kinda berbeza dengan kemas.

Aku pilih biarlah secara bersederhana.



Biar cantik dari personaliti dari menang gaya dan cantik pada rupa.


Dan sungguhlah, aku memang tak cantik pon kalau di pandang pada rupa. heh.




Berbalik pada topik asal lagi iaitu, cantik.

Cantik bagi aku, pada budi bahasa. Pada cara kita lontarkan kata. Pada cara kita hormati orang yang lebih dewasa. Tak mengenal pada taraf, sama ada dari darjat keturunan, tak mengenal pekerjaan seseorang itu, walaupun seseorang yang lebih dewasa itu hanyalah pemungut sampah.

Maaf, bukan niat aku untuk merendahkan.


Aku karang hikayat ini berdasarkan kisah seorang hamba, si polan yang bekerja sebagai pembancuh air.

'Aku tau kerja kau tinggi
Aku tau aku cuma kuli disini
Tapi perlukah kau mendongak langit, berbicara bagai aku tiada hati?
Kau masih muda
Kau belum mengenal dunia
Tak perlu kau begitu sombong seolah olah begitu gah dengan status kau sebagai seorang yang mempunyai kerja yang lebih bagus daripada aku
Aku tak mengharapkan penghormatan yang tinggi daripada kau
Aku cuma mahu kau supaya lebih berbahasa
Bukan hanya pada aku
Pada semua
Yang lebih tua
Mahupun muda

Kerana

Ingatlah wahai orang muda
Orang menilai melalui tingkah dan bahasa
Bukan sekadar melalui paras rupa.'




Ooook. I guess the content a bit sway from the main purpose.



Sebagai penutup,

Cantik. Hanya kau sentiasa yang tahu untuk tafsirkan cantik dalam kamus hidup kau sendiri.




dan aku pilih untuk cantik, dengan menjadi biasa biasa sahaja.






Wednesday, 12 April 2017

WORDLESS WEDNESDAY #3














Travel.

You don't need magic to disappear. All you need is a destination.

Terengganu - Kelantan - Perlis - Melaka - Pahang - Melaka - Shah Alam - Perak.

next?









Wednesday, 29 March 2017

WORDLESS WEDNESDAY #2













There is no such thing as only one way to live your life,

make your own 'ranting' and choose wisely.










Tuesday, 28 March 2017

tentang kamu.









Well, sebenarnya aku dah taip panjang.

Then, aku fikir, whats the point of tulis panjang panjang. Kan?

Saya cuma nak sampaikan ni.




"Saya tahu saya tak penting bagi awak.

Saya tahu saya bukan siapa siapa bagi awak.

Saya tahu awak tak percaya saya.




Say the word. and I will leave."











Wednesday, 22 March 2017

WORDLESS WEDNESDAY #1














rasa itu mungkin akan mati.

dan aku harap ia tak terjadi antara kita.




'the unknown feeling'






Sunday, 19 March 2017

#Hikayat 7







Kau.


Aku.


Kita tidak sempurna.


Aku harap, andai kau ditakdirkan menjadi jodohku,

menjadi imamku,

menjadi ayah kepada anak anakku.




kita bakal sempurnakan diri kita.





Kau. Jodohku. Yang masih tidak diketahui siapa orangnya.




Saya. Jodoh awak - babak pertama







"Fayyaddd, tungguuuu!" jerit satu suara di tengah tengah lautan manusia itu.

"Siapa?" Fayyad keliru.

Dia tidak kenal pemilik suara itu.

Matanya mencari cari. Siapa?



"Awak. Awak tak kenal saya?" pemilik suara itu akhirnya berada di depan mata.


Matanya. Bundar.
Coklat.

Cantik.


Fayyad terpaku.
Fikirannya terbang mencari identiti siapakah gadis misteri ini.


"Hey," gadis itu memetik jari di hadapan muka Fayyad. Lamunannya mati dan matanya kembali fokus memandang pemilik suara itu.

"Siapa?" akhirnya suara kembali menjadi milik Fayyad setelah pergi bersama lamunannya tadi.





"Saya. Jodoh awak." - Aisya Humaira.



to be continue..






#Hikayat 6







Kadang,

Aku sering terlupa.

Kamu itu,


Belum tentu aku yang punya.





#Hikayat 5








bicara sama hati,
apa mahumu?
apa hendakmu?

--------

Kau tahu?

sayang itu.
cinta itu.

pedih.



pernah kau tanya hati sendiri?
apa tidak penatkah?

mencintai tanpa dicintai

kau lelah. tapi tetap kau tunggu

tapi sampai bila?







hingga ada nokhtahnya.
titik.



Saturday, 18 March 2017

tentang kamu.











Dan jodoh itu belum tentu milik kita.

Aku berharap.

Kau yang pertama. Dan terakhir. Untuk segala galanya.

~BHA









Kau tahu, setiap manusia ada titiknya.
Dimana bila sampai masa, dia hanya akan berserah.


dan kini aku berserah.





Kalau ada jodoh, adalah.


Kembali.









"Aku nak kembali." Fana berkata dengan riak muka yang tampak kosong.

Bilik itu tidak berpenghuni.

Kosong.


"Kau mahu kembali? Kau pasti?" satu suara tiba tiba kedengaran.


"Siapa kau?"  Mata Fana melilau mencari pemilik suara itu.


"Aku? Aku yang sentiasa menghasut kau yang bernama manusia. Menghasut kau berkali kali supaya kau mengikut langkah aku. Alangkah bodohnya kau yang bernama manusia." balas suara itu.


"Aku penatttt!! Aku tahu aku salah. Aku dah jauh melangkah tinggalkan diri aku yang dulu. Aku mahu kembali." Sambil teresak esak Fana membalas.


"Apa kau fikir semudah itu kau mahu kembali? Kau lupa setiap dosa yang kau kutip setiap kali termakan dengan hasutan aku? Hahahahahhahaa. Bodoh." sindir suara itu.


"Aku.. Aku.. Arghhhh! Sakitttttttttt!!! Panasss!! Aku menyesal. Tolongggg. Tolong akuuu.. Kenapa panass sangat ni. ADUHHHH, SAKITTTT!" Fana menjerit. Bilik yang mempunyai penghawa dingin itu seolah olah tidak memberi kesan kepada Fana.


"Itulah, bodoh. Kau tahu kau manusia bodoh. Kau kejar nikmat dunia. Kau lupa yang dunia ini cuma sementara. Kau tempah untuk berjalan bersama aku. HAHAHAHAHHAHAHAHAHA, PADAN MUKA KAU! HAHAHHAHAHAHA. " ulang suara itu berkali kali.


"Diammmmmm!! Aku menyesal! Aku berjanji aku akan kembali. Biar payah. Biar susah. Biar penat aku melangkah. Aku akan kembali. Kembali pada Dia. Aku tahu ada ruang untuk aku kembali. KAU BERAMBUSS! KELUAR DARI KEPALA AKU! PERGII!" kedua dua tangannya menutup kedua belah telinga seolah olah mampu mengusir suara itu. Fana tekad. Dia mahu kembali.


"Baiklah. Aku akan pergi. Tapi ingatlah wahai cucu cicit adam, selagi ada manusia bernafas di bumi ini. Aku akan sentiasa ada. Untuk menghasut kamu semua. Selagi agama kamu masih goyah." dan suara itu akhirnya diam.





--------------------------------------------

Seperti aku.

Kamu. Kamu. dan Kamu.

Cuba untuk kembali.

Biar payah. Biar susah. Biar lelah.


Manusia itu selemah lemah makhluk. Mempunyai akal untuk berfikir. Tapi lemah. Mudah hanyut. Mudah terhasut. Jangan disalahkan manusia yang lain. Kau sendiri mampu mengawal diri. Kau yang memilih. Dan aku sentiasa memilih nikmatnya dunia.

Jujur, aku manusia yang lemah. Seperti lalang. Hari ini mungkin tekad untuk berubah. Dan esok, mungkin tekadku akan rebah. Dan aku tak pernah salahkan manusia lain. Aku yang memilih. 




Nikmatnya dunia.









Moga kita mampu untuk kembali.

Kembali pada-Nya.







Thursday, 9 March 2017

#Hikayat 4- Healing













Hati itu,
pernah terluka.

pernah disayang,
pernah dicinta.

pernah dipunya.



sekeping hati itu juga,
sukar untuk percaya.




kerana hati itu,
pernah ditoreh, ditikam. dilumat lumatkan oleh insan yang bernama


kamu.





'Dear awak,


Sabar.

you're healing.'




Monday, 6 February 2017

Tuesday, 31 January 2017

Love or Lust














Assalamualaikum.


Lama aku tak update new post. Setahun lebih kauu. Gila tak lama? kk. Currently aku tengah internship as tenaga pengajar kat satu kolej ni kat perak. But i'm not here to talk about my internship or kerja yang tak pernah nak habis. I'm here to talk about love or lust. Persimpangan antara dua. Korang dengan boipren/ girlpren korang tu,




are you in love or in lust?



Hadirnya lust bilamana wujudnya love. But what if lust is the first one yang wujud?



we are going to discuss this in matured way



First of all, let me define lust. Lust is having a very strong sexual desire for someone. Ayat senang dia, nafsu yang terlalu tinggi terhadap seseorang. While, love, I cant give the exact definition for love. I guess everyone have their own definition for this one word. But for me, to love is to trust. 



lust. can you control yourself?



Orang kata, kalau dah sayang, kita tak dapat nak control apa dah. terutamanya perempuan. Semua kau nak bagi. Bilamana nafsu membenarkan apa yang dilarang oleh akal. I cant deny this one. The feeling are sooo strong that you cant be sure by yourself,



'can I even control myself?'.



There is always a limit for everything. 



Kau boleh untuk berserah segala-galanya. Kau tahu hukum agama. Tapi kau tetap ikutkan nafsu semata-mata. Itu pilihan kau. Kau tahu apa yang salah, apa yang benar.


Cuba kau fikir, kalau betul kau cintakan dia, kalau betul kau mahukan dia, kenapa kau tetap nak tuntut sesuatu yang bakal kau punya? Sedang kau tahu, kalau kau cintakan dia, kau bakal nikahi dia, kau tetap miliki apa yang kau cuba untuk rampas sebelum waktu itu tiba.



Ask yourself. Ask myself.



Adakah cinta kau berlandaskan nafsu semata?



Tanya hati, tanya diri.



Aku tahu bukan senang untuk mengawal diri. Aku cuba.



Aku tahu bukan senang untuk kau terus berpegang pada prinsip kau selama ini ini. Tapi kau tetap terus untuk mencuba.



Manusia adalah lemah. Senang digoda.
Andai kau tewas, cubalah untuk berubah.



Cinta kalau bersandarkan hawa nafsu, entah sampai bila mampu untuk bertahan.



what if lust is the first one yang wujud?

Do you want my body or do you want me?



Agak kasar bunyinya mungkin. But, its a fact. Lust is apabila kau tergoda dengan seseorang. mempunyai keinginan seksual yang tinggi terhadap seseorang. Tapi tak cinta.



Situasinya seperti, kau mahu. Aku mahu. Suka sama suka untuk melakukan sex


That is lust. not love.


But again, I told you,  bila kau sayang, bila kau cinta, tetap godaan itu datang bertimpa-timpa, itu jua yang kau mahukan. Lust is everywhere. Boleh wujud bila kau tak cinta. Dan pasti wujud bila kau cinta. Semuanya terletak pada diri kau.



untuk kawal diri kau.



untuk mentafsir apa sebenarnya yang kau mahukan.






So here's what I can suggest on how you can differentiate between love and lust. If  you recognize yourself  in any of this, I suggest you run like hell. Now.




1. There is more fire and less stability

Love- real love- is all about commitment and communication. Bilamana both of this component yang membawa hubungan itu untuk jadi lebih stabil. Of course fire is a need in a relationship, some drama, chaos, and emotional things untuk buat hubungan tu lagi spicy, tapi when the fire is blows more than butterfly, it is a lustful situation. Bila kau cinta, sayang, kau akan lebih percaya. Dan kau akan lebih memahami antara satu sama lain instead of making some drama for other people to watch.

2. You focus more on the outside than inside

This is when kau suka dia because of the looks. He/she looks so gorgeous from head to toe without a flaw to be found that you are so proud saying he/she's mine just because of that. Bilamana kau terlalu obses dengan kecantikan/kehenseman dia sehingga kau lupa yang you should look on personality over rupa paras.

3. You prefer the fantasy

When you are with him/her, you didn't want a 'grown up' life with him/her. You just want to escape from reality. The childish act, immaturity, irresponsibility. You just looking for fun. While, kalau kau betul cinta, Kau akan lebih rasa untuk pikul rasa tanggungjawab. Tau yang cinta, sayang itu bukan sekadar having fun together but it is more on how you tolerate with each other, how you help each other and menjaga antara satu sama lain.

4. Why aren't we having sex right now?

Bukan aku tak kenal agama. But, this is reality. Bilamana having a sex with someone even though they are not married yet menjadi normal pada masa kini. Even the words 'one night stand' menjadi normal. Terkejut? Yes. I was shocked with the statement 'we can have sex. asalkan suka sama suka cukup la.' But, this is reality. Face it. That is why when you are in lustful situation, all you think about is having a sex with that person. The feeling to be with him/her are more greater than knowing him/her. You didn't care about him/her, but you want to be with him/her. 

5. You're not friends

Kau bercinta. Tapi kau tak berkawan. Perkataan 'kawan' itu ialah bilamana kau tunjuk perangai kau yang sebenar. The devils inside you. Kau boleh nak jadi comot tahap apa pon. Kau mampu bercerita even about the most silly thing that you have done. Kau mampu tunjuk the real you. Kalau kau hanya bercinta, you want to look perfect in front of him/her.

6. Intimacy doesn't exist

Although cuddling can be really satisfying and comforting when you are in love, bila kau in lust a body against you just feels like a dead weight. Sekali lagi, what you can think about, 'why aren't we having sex right now?'

7. You experience intense neediness

Bilamana kau tak mampu percaya. Kau sentiasa tertanya tanya when you didn't get the attention you needed from him/her. 'Was he/she texting with someone else? Was he/she not home, as he/she said, but out with someone else? Why isn't he/she answering my calls? Of course, kalau aku pon, heyyy awak hilang p mana? Kenapa satu hari tak balas whatspp? normal la kan? But there is one point you missing, the 'acah sentap sebab kena ignore', the 'merajuk bodoh' is because you care. not because you thought he/she is cheating on you, and obviously hey takkan dia nak kena ada dengan kau 24 jam kan?

8. The feeling is conditional

THIS, bilamana you can cheat on him/her. Kau boleh curang tanpa rasa menyesal. It is a fact that love is unconditional, kalau kau betul cinta, walaupun kau jauh, walaupun dia takda di depan mata, kau takkan mampu untuk flirting around, dating with someone else. Kau akan rasa even a slightest regret that you cheat on him/her. Tapi, if you are in lust, you could easily cheat and not feel a twinge of regret.






Panjang pulak aku bebel kan?
ni pendapat aku je. Tak betul mana pon. Kau rasa betul, betul la. Kalau tak, tak la. Mana yang elok, kau ambil jadi panduan, mana yang tak betul, kau tak payah la ikut.





Soooooo, RUN! if you think you are in lust instead in love. But if you give yourself a chance, you can turn the lust into love. Don't you think so?




however,

you can still love without lust you know.
when you know when to stop.







Don't you know that cuddling is the most comforting way when you are in love? Tapi kawin dulu la. HAHAHA