Monday, 30 March 2015

#Hikayat 3 - JANGAN JATUH







Jangan jatuh.


this song feels so dark. creepy. tapi, cuma siapa yang 'faham' je akan suka lagu ni.

and, yeah. jangan jatuh semata mata disebabkan seorang 'manusia'.







Sekali lagi
kau biarkan aku pergi
sekali lagi
kau biarkan aku mati
sekali lagi
kau pijakkan aku tanpa perasaan
apa kau fikir
aku ni haiwan

tak pernahkah kau tahu
betapa aku rindu
takkah kau peduli apa yang aku tahu
sampai hati kau pergi sampai hati kau biarkan
aku mati

perasaan yang terlalu kuat
perasaan yang terlalu menyeramkan
aku ditinggal ditepi jalan aku ditinggal tanpa rakan dan taulan
celakanya perasaan ini
kufikirkan aku takkan peduli
kau pergi

kau memang lelaki yang harus mati
sampai hati kau biarkan aku begini bersendiri

ini bukan yang biasa
ini cinta yang ada lainnya
tapi kau tidak pernah merasa
apa yang kurasa
kau panggil aku gila
bila kau bilang kau hendak pergi
sampai hati engkau tinggalku mati
berapa kali
kau nak ku begini
berapa kali
berapa kali

dan disini yangnya aku tak peduli
bila engkau menang pergi saja
menjadi duri didalam hati ini
biarkan engkau begitu
membuat aku sebegini

bagaimana hendak aku ceritakan pada semua insan
bila benda yang terjadi pada aku ini sudah biasa sudah biasa
cukup hakikat tapi kita tetap masih mahu menjadi manusia yang kotor itu
menantikan menantikan si yang bangang itu
mengapa kita biarkan hati ini terpedia

pesan pada diriku

jangan jatuh

jangan jatuh..

~ by zaman 'gelap' fynn jamal.



*maaf, zaman gelap bukan bermaksud menghina sebagaimana aku sendiri yang mempunyai zaman jahilliah.

*anddd, lirik lagu bersepah sebab takda lirik. so, enjoy :)







Friday, 27 March 2015

#Hikayat 2










Kadang kadang aku tertanya tanya,

siapa diri aku yang sebenar?












Friday, 20 March 2015

spirit for uni-student





Assalamualaikum and hye peeps,



Glad i am still here. Still breathing. Thanks to Allah.


Soo glad sebab masih lagi menjadi one of the members in 4bmfa (Bachelor in Manufacturing Engineering majoring in Robotic and Automation).


Syukur alhamdulillah walaupun result selalu cecah/hampir hampir cecah bawah tanah, masih lagi berkesempatan menjadi budak final year here, UTeM, Universiti Teknikal Malaysia Melaka. Tinggal nyawa nyawa ikan pun masih diberi oxygen oleh KJ kitorang untuk terus bernafas. Millions thanks to him. I cant even pay him for those spirit yang dia bagi dekat satu kelas since our 1st year.


The main point here is, yeah. kami dah final year. Tak sabar nak grad. Hopefully sem ni semua subjek lepas takde sangkut sangkut. Hopefully everything berjalan dengan lancar. Setakat ni, syukur alhamdulillah, circuit in our brain masih mampu gerakkan aktiviti harian dengan jayanya. Circuit masih berfungsi dengan elok tanpa ada sebarang wayar berselirat atau short circuit yang mampu mematikan setiap langkah bilamana banyak masalah 'besar' yang timbul. Jalan dipermudahkan dengan izin Allah. Cuma kadang kadang bila power supply tak mampu menjana tenaga yang lebih, otak pon mula menjadi malas, dan akhirnya end up buat kerja lain instead of buat psm (projek sarjana muda). dan itulah yang aku lakukan sekarang. haha


chill. amik masa sekejap update blog, tak salah pon kan?



So, apa yang aku nak kata sekarang. I almost give up when there's times my mom ask me to stop study here in engineering field and apply for SPA even though at that time, i'm in my first semester on 3rd year. There's also times when I almost give up and have 'niat' to extend my studies because of the accident after mid-term break yang buat tangan aku terpaksa pakai benda alah yang support tangan tu for almost 2 months. I am also a bit disappointed when suddenly got a text saying that aku lulus untuk menjawab on-line test untuk SPA. yes, shocked. My sister apply SPA for me without my permission. well, yes. They are older than me, who am I to protest? Bruhh~ haha. Maybe they think it is the best decision for me. Then, keadaan jadi makin teruk bila setiap sem ada je subjek yang saja acah acah macam nak cecah bawah tanah. haha


BUT,


In the end of every situation, I never give up.


Drowning.
Hopeless.
Tired of living.
Terasa nak give up.


Semua lah, aku pernah rasa. Siapa yang tak rasa perasaan tu kalau kau dah sampai macam tenggelam timbul je hidup selama beberapa semester kan? Fight for everything that you might lose. Penat kot.


Tapi, walau macam mana pon hidup kau yang tenggelam timbul tu, sila JANGAN give up.


Hidup kita ni ada atas bawah. Mungkin sekarang parah jugak la keadaan kita untuk sampai ke final semester selama 4 tahun or berapa tahun pun yang korang belajar. Siap merangkak rangkak lagi sebab dah tak larat nak berlari kejar semua benda. Tapi, sekali lagi aku cakap,  sila JANGAN give up. Lambat ke, cepat ke, nanti habis jugak benda yang kau belajar. Kalau failed sekali, tak bermaksud kau tak boleh amik balik. Buruk CGPA tu memang ah, tapi kau nak belajar kan? Takpe, masing masing ada bahagian sendiri. Asalkan kau masih ada spirit to achieve something, kau masih boleh gapai. Cuma lambat atau cepat je masalah dia. Aku pun bukan budak bijak. Memang jenis merangkak ah berbanding budak budak kelas aku. Tapi, ye ah kan, takkan aku nak duduk silent, down.. again and again, down lagi... pastu terus lenyap.


Kalau ada orang kata, 'ah kau, subjek tu senang je laa.. macam mana boleh failed?' then gelak gelak.


chill.. sebab aku pernah kena. haha. 


ye la, salah aku kot selalu main main. Takkan aku nak salahkan otak aku pulak kan? Nak salahkan orang lain, lagi la tak, sebab memang tu sendiri punya masalah. In the end, tanggunglah sendiri repeat paper. Mula mula terkejut la jugak bila ada orang cakap macam tu, hati mula la jadi jahat,


'Senanglah bagi kau sebab kau jenis yang mudah faham. bla bla bla and bla bla bla again.'


Then, tiba tiba aku terfikir. Daripada aku fikirkan kata kata orang, baik aku fokus untuk luruskan balik jalan aku. Dah memang aku failed, nak buat macam mana. Malu? Frust? Salah sendiri. Tapi, kalau kau tetap dengan perasaan malu kau sampai satu tahap kau tak nak buat apa apa sebab kau takut orang tau kau repeat paper, baiki subjek or pape je la, malu tu bawak korang kemana?


Kau akan duduk ditahap yang sama.


Sampai bila bila.


Pernah la aku rasa perasaan, it was like, oh shit. failed. again.


my mind went blank.


Tapi, aku tak nak duduk di tahap yang sama. Aku tak nak aku sorang je yang tak grad sebab sangkut subjek. Malu, tak bawak korang kemana. Normal la hidup sebagai pelajar, kita fail kan? Kita masuk universiti tak menjanjikan kita untuk grad exactly 4 tahun lepas kita masuk belajar. Tu semua atas pilihan masing. Kalau kau nak jugak grad satu kelas, pulun la cukup cukup kat mana yang rasa tak cukup. Kalau kau nak extend, pilihan kau ah.


Hidup kau. Kau yang atur.





Dan aku pilih untuk terus fight selagi aku mampu.

Itu pilihan aku. Kau macam mana?











#CONFESSION 2









I love to imagine things

and they seems real for me.