Friday, 25 April 2014

mencari identiti diri. girls talk. #EMOSI 1







mencari identiti diri.



||||||||||||||||||||||||||| loading...


server down. please try again later.... *LOL


assalamualaikum ladiessss and gentleman,

(even though this is girlss talk, yeah, you have the right to read too since this is not diari-aku-sorang-tulis-jadi-hang-toksah-baca. right?)


okay. ni cerita tentang perempuan.

either dia feminin, or kasaq macam jantan, or sopan, santun, lemah lembut, suka sepak kaki orang and blabladibla.

*terasa? memang diri sendiri pon terasa



                        "... kau, sesekali jadi la feminin, pakai la macam perempuan sikit."

                        "... cuba ko belajar jadi sopan sikit dari dia, dia dan dia nih." 

                        "... berlagak macam jantan." *sentapp

                        "... eh, tolong senyap sikit boleh dak? dok diam. bising ja 24 jam."



dan bila diri pakai baju ladies, with shawl etc bla bla bla (but without make-up ofkos. hell no!)


                        "... hahaha. wehh. ko kenapa pakai macam nih? feminin sehhh."


- engine start. hang start dok perli aku dari mula mula aku jejak kaki kat situ sampai la aku balik.


dan bila aku buat kerja tak kacau orang or aku tak sepak kaki saper saper since aku sampai,


                        "... eh, diam je hari ni. datang bulan ke apa?"


- korang dok kacau aku sampai la angin ribut taufan aku datang melanda.


dan bila aku pot pet pot pet, tangan kejap ke kanan, ke kiri, kaki tak dok diam, respon bila orang dok usik walaupon aku tak amek ati pon senanya,


                        "... berlagak macam jantan."


- okay. ini agak sentap. pangai lama aku pon tadak la teruk sangat walaupon dak skola aku time zaman jahiliah form 1 hingga form 3 tu orang panggil aku zack. takat ponteng prep, aci pegi pasar malam kelua ikot pagar belakang, lambat pegi skola walaupon hostel cuma aci redah 5 minit boleh sampai, nyorok lam almari sebab malas nak pegi surau tu ramai ja yang buat.

okay tak ramai la, tapi sampai la sepuluh orang dalam satu skolah tu kan?

tapi,

tak pernah orang cakap aku berlagak macam jantan.

- dan walau aku kena gantung hostel sebulan. pegi skola naik bas, kadang kadang ayah hantar, and balik umah naik bas sendiri pon tadenya merayau macam budak liar. tade pon orang cakap yang aku kurang sopan. sepanjang aku hidup till aku jumpa korang. dan mungkin itu bukan makna perkataan 'sopan' yang kau, kau dan kau selalu katakan. mungkin aku tak faham maksud sopan itu. dan mungkin maksud 'sopan' tu tak sampai ke dalam hati aku deep deep inside me.

- dan mungkin aku sangat sangat suka memberontak masa tu sebab tu suka cari pasal walaupun aku skola kat skola agama. dan mungkin itu pon sebab aku yang khilaf. aku tak reti bersyukur or aku tak pandang apa yang terjadi dari sudut yang positif.

dan itu memang silap aku.

aku percaya setiap yang terjadi itu ada hikmahnya.

walaupun aku nakal tahap giga tak ingat dunia time skola kat skola agama, tapi bila aku masuk form 4 kat skola biasa. perangai aku tu orang pandang sebelah mata ja. dan aku macam ouh... ni realiti dunia.

aku tak kata sekolah biasa tu teruk.

but they make me who i am right now.

dekat situ, aku belajar dari kesilapan.

aku taknak jadi macam dia. dia. dan dia.

dan aku berubah. walaupun tak sepenuhnya like 180 degree of changes tapi aku berubah.

aku taknak nakal nakal dah.

taknak ponteng ponteng dah.

taknak marah marah dah.

belajar memaafkan orang.

sampai aku jadi cengeng.

sampai orang kat situ treat aku macam adik diorang.

diorang pon selalu kutuk kutuk aku.

tapi diorang care.

diorang pon selalu tegur aku yang sememeh dan pangai tak semenggah ni.

tapi dengan cara elok.


dan aku ingat semua tu dah cukup.

aku ingat pakai long sleeves, jeans (okay yang aku pakai tu skinny jeans. dan itu teruk. trimas kerana menegur), pakai tudung (walaupun bidang 45 je yang biasa biasa orang pakai tuu) dah cukup. rupanya tak.

bukan senang nak puaskan hati semua orang.

tapi sebenarnya sekali lagi aku khilaf.

bukan sepatutnya aku puaskan hati semua orang. tapi Allah pon tak suka kan?

aku sedar pon bila ada la sorang ni, dia cakap macam ni bila aku ngadu ada orang tuu cakap kat aku yang aku ni

             
                            " ... berlagak macam jantan." tu.


dia cakap,


                            "... terasa tu sebab betul la kan?"


ouhh. deep.


haha. yeah. kenapa aku nak terasa kalau benda tu tak betul? mungkin kau pakai baju 'feminin' konon kononnya tu, tapi pangai kau, kau dah ubah?

sampai la aku sekarang terasa macam tercari cari identiti diri.

aku terfikir fikir.

teruk sangat ke aku?

aku ni sebenarnya macam mana?


aku mungkin tak pandai nak cakap baik baik.

aku mungkin tak pandai nak jadi sopan macam yang korang nak.

dan mungkin aku memang tak pandai nak duduk diam diam kecuali aku memang rasa nak diam so aku diam.

tapi, kadang kadang,

bila aku pakai elok elok, cakap elok elok, hang dok perli perli,

aku nak je tanya.


                            "... kau nak apa sebenarnya?"


tapi aku malas nak amik kesah.

lantak korang la.


mungkin ni hakikat.

kita tak dapat puaskan hati semua orang.

so, apa kata, teguran yang baik, kita amik. teguran yang ala ala kejam tak ingat dunia, kita biar dia lalu macam tak rasa apa apa.

hikss.

woteve laaaaaaa.


nanti nanti aku rasa nak berubah untuk jadi lebih elok, aku berubah lah. hope so. doa doakanlah ye.

cuma aku tak rasa aku teruk sangat sangat pon sampai tahap 'tu' lagi.

May Allah bless all of us.





p/s: Treat this post as late night (morning dah sebenarnya!) rambling okay.
this has been on my mind lately.
aku tak faham ngan dunia.
and thank you for understanding.







No comments:

Post a Comment