Monday, 23 December 2013

TRUST.







Life is so miserable.

And sometimes life can be so cruel

When you never expect

The person you know for a long period time

The person you have trusted so much

She/He lied to you

and

you start to think

Why do people you trust always end up stabbing you in the back and throwing things back in your face?





BUT

Honey, life is not all about you.

Before you start to judge. 

Before you start to think that people are so mean to you when you think it is not your false at the first place.

Try to take a deep breath and look around you.

Have you ever appreciate their existence?

Have you ever think twice not to hurt their feeling with your words?

and to ask them to trust?

It's not that easy honey.


Let me ask you a question.


If right now,

you are alone.

Facing a big problem.

You do not know what you should do.

and you have to call your friend for a help.

The nearest one.

Who will you call?

Your facebook friends?

Twitter's followers?

Your colleagues?

Is there anyone in your friend list you can trust to tell your problem?





If yes, that is good, it's a relief. at least you are not alone in this world.

but if not.

Do not blame people around you.

but, hell yeah, do not blame yourself too and feeling down.

Maybe.

IF you change a little bit for a good, they will start to like you.

Take a chance.

Awak tak lambat pon lagi :)


After all, we are not perfect hun. but we can try to be one:)






Tuesday, 17 December 2013

the choice






To stay in the dark

or to move to the light

we just afraid.

to change.



13:11


For each one are successive [angels] before and behind him who protect him by the decree of Allah . Indeed, Allah will not change the condition of a people until they change what is in themselves. And when Allah intends for a people ill, there is no repelling it. And there is not for them besides Him any patron.


Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri yang mengubahnya.



it's better late than never honey :)

-notakaki untuk diri sendiri-







Saturday, 23 November 2013

'the decision'






well, i have nothing to say

Guys, wish me luck!

Wake up stupid! :b







Sincerely,
dak ety


*p/s: after the official decision has been made
i will tell ya
what is it about
bye gorgeous girl and handsome boy
*waving hand*



Wednesday, 9 October 2013

To change for good is not a crime




" Have you ever asked yourself, where is Allah in your heart..? "




Bila bercakap tentang ingin berubah, mesti semua orang pon nak berubah kan? I mean changing from bad to good. Dan semestinya, semua orang ada skeleton in the closet. Saya berani kerat jari yang tade sesape pon tak penah tak buat silap.( Heee..oke gurau jee ). 

Back to main topic.

Sebenarnya, entry kali ni, saya taknak pon cakap pasal diri saya. Tapi, saya nak cakap tentang kawan baik saya. She is one of my best galfriend since school and i really love her and our gang really damn much.  *Serius beb, aku rindu sama kamo !* Unfortunately, now, she faced some problemo and i can't help her sebab jarak kitorang jauhh sangat.

That is why, entry kali ni wujud.

I hope, this entry can comfort her.

Actually, entry nih bukan comfort dia sgt pon sebab rasanya dah macam tempat nak lepas geram jee sekarang nih. -..- Sorry darl, mula-mula aku nak tulis guna ayat baik-baik, tapi hampeh. Tau je la aku ni kan bila da geram -..- Intro baikk punya ayat, lastly, back to normal. KO. Aigoo~

----------------------------

Change.

Titik perubahan dalam hidup seseorang. 

Saya rasa semua orang sedar yang kita semua memang sedang berubah.

"Really?"

Ya, kita sedang berubah. Dunia pun sedang berubah. Tapi, yang peliknya, dunia berubah menentang fitrah kita. Bilamana, maksiat menjadi perkara biasa, jenayah pon dah jadi perkara biasa. It's AWFUL. Dan yang makin peliknya, yang ingin membuat kebaikan menjadi takut dengan pembuat kejahatan.

Kenapa saya cakap macam tu?

Sebab . .

Manusia zaman 'kini', tak boleh nak tengok bila someone change for good. Ada jee persoalannya.

Yang paling tak dapat diterima, yang ingin berubah menjadi 'baik', dipulaukan. Seolah-olah terasing daripada kelompok mereka sendiri. 

Bukan saya nak kata mereka tak baik, tidakkk. Tapi, cuba korang fikirkan.

- Boleh tak saya bahasakan diri saya sebagai 'aku' kejap? Boleh je laa kan.-

Isu pertama : Tudung.

Daripada tudung kecik-kecik yang dulu aku pun suka pakai kepada tudung labuh. *Dalam kes ini, nurul izzati dikecualikan sebab dia still lagi pakai tudung ta berapa nak labuh.* Well, hellooo. Guys ~ Kenapa nak amek kesah sangat bila dia pakai tudung labuh? Aku tak rasa perkara tu membebankan korang pon -..- dan, kenapa sampai taknak berkawan dengan dia langsung? Pliss la dont be so prejudice. You guys tanak pakai tudung labuh pon suka hati korang la. Tapi, takkan because of that, uols make a decision not to be friend with her kann. Tak matang betul hampa ni. -..- Aku pon still wear jeans and kai tshirt biasa je time hangout dengan dia. Bukan dia paksa hampa semua berubah pon. Kalau ye pon ada orang perli korang camni, "Eh, dia da pakai tudung labuh, korang bila lagi? Hahaha", takkan la disebabkan perkara-perkara camtu, korang menjauhkan diri. Korang kawan dengan dia sebab dia ke atau sebab penampilan dia? Come on la. Even the lecturers also, encik blaja tinggi-tinggi, tapi ikot join depa sekali kenapa? Encik kan dah besaq, takkan takleh pikiaq tuk jaga perasaan orang kot. Saya nak tanya encik, salah ke untuk berubah? -..- Aku langsung tak percaya wujud orang macam kalian nih. Sepatutnya hampa support dia, bukan downkan dia. Seriously, aku nak sangat jumpa hampa semua and nak tengok and dengaq ngan mata telinga aku sendiri. Hampa kalau depan aku, hampa buat lagu tu, haih~ mintak maap la. Sesopan sopan nurul izzati binti mohd yaacob, kalau dah mai jahat dia, takleh buat pa dah. -..-" *oke, awat aku duk cakap loghat utagha plak nih? sila abaikan*


Isu kedua : Mulut Laser

Tak faham. serius tak faham. Time kami mulut laser, hampa kawan jaaa ngan kami. Tapi, bila kami dah kurang laser, Wushhhh~ Amek kau sebijik. Aku taknak kawan dah. Apedehal awak oii. Hahahha. Korang tengah buat lawak ke? -..- Korang suke dia mulut laser eh daripada tak laser? Aku oke je. Tade hal pon. Bagi aku, dia still macam yang aku kenal time skola dulu. Kalau ada beza pon, sikit je la. Hal len, dia still men aci redah jee. Aku memang tak sebut perkataan, ' animal, skeleton, vavi and wateve ' la dari dulu. *sila translate kepada bahasa terengganu or bahasa melayu.* Sebab tu aku tak amik kesah. Tatau la plak kann kalau korang semua selalu sebut benda alah camtu, sebab tu takleh terima bila dia dah jarang sebut. -..-" grr. Hampa memang tak patut. Orang kena jaga lidah, jaga pertuturan, tu la yang baik, taaaaaaapi, hampa? lagi suka ada la -.-"

Isu ketiga : Lepak lepak

Mak ai~ korang ! Disebabkan dia da berubah dot dot korang semua terus tak mao dah kawan ngan dia. Dia bukannya takleh lepak lepak langsungg dah. Korang malu sangat ke keluar ngan orang tudung agak labuh? fehning betul. Serius tak faham petala kuasa lapan. *picit picit kepala takot migraine* Korang ingat bila da berubah menjadi lebih baik, takleh lepak lepak dah eh? Tu laaaaaaaaaa, dulu kecik kecik tanak belaja, besaq besaq mula laa menyusaaaaahkan orang. Opss. *terasa* Setakat p makan minum takkan tak bolehh kot. Haish.

-----------------------

Karang aku cakap banyak, kata aku membebel. Ni laa manusia. Yang dah senang lenang, tak reti bersyukur, yang susah susah tuu, tak reti reti hargai apa yang ada, yang baaaik tu, jangan dok pandang rendah kat orang len, yangggg tak berapa nak baik tu, dah tau orang dah berubah, jangan laa dok kutuk bagai. Kalau takmao ikot sama berubah, just tutup mulut !



- via unhealthy person with unhealthy mind and empty heart

Wednesday, 26 June 2013

MAY I ASK YOU? - intebiu :b







Hajat di hati nak update post selom nih yang still lagi disimpan as draft. But, macam beku je -.-"

So, here we go. update sal SURVEY SURVEY SURVEY !! again -..-"

btw, assalamualaikum and hi :)


WHAT WAS YOUR :

1. Last beverage = Air kelapa. (mengidam duh. haha)
2. Last phone call = From nerdy. Tu pon semalam punya citer -.-"
3. Last text message = Sila Hubungi Pihak Kami Di Talian bla bla bla UTeM. ( saya ad lam bengkel la encik. sory)
4. Last song you listened to = Kehilangan by firman

HAVE YOU EVER :

6. Dated someone twice = nope
7. Being cheated on = nope
8. Kissed someone & regretted it = nope (geleng-geleng)
9. Lost someone special = if taon ni tade laa.. but i lost my atok long time ago. d one yang teach me how to read love letter from HIM which is Al-Quran :)
10. Been depressed = yes.
11. Been drunk & threw up = of course not. i'm a muslim. and i don't drink.

LIST THREE FAVOURITE COLOUR :

12. putih
13. merah
14. purple

THIS YEAR HAVE YOU (2013) :

15. Made a new friend = a lot. m such a friendly, crazy, talkative small little girl. (jujur weyhh)
16. Fallen out of love = yeah. and it's cyberlove. (rolling eyes)
17. Laughed until you cry = maybe. (lost some memories.. Muehehehe)
18. Met someone who changed you = yes. him. universe stone.
19. Found out who your true friends were = yup. thanks to YOU.
20. Found out someone was talking about you = yes. and why talking about me? grrr. hell ya, m not an artist! (still, who cares? ngumpat laa lagi. i loike)
21. Kissed anyone on your fb friend's list = silly question, kau hengat aku jumpa org teros pelok cium ke ape? haha.

GENERAL :

22. How many people on your fb friends list do you know in real life = about 60%? they do add me for UTeM's matters.*sigh*. They noe me, but i don'y noe them. (ayat bajet gila. hahhaha) Sila tegur saya ye, baru saya kenal awak :b
23. Do you have any pets = yes. my cat. meow. ( heeee soooooo cute ! )
24. Do you want to change your name = nope.
25. What did you do for your last birthday = i do nothing. just golek-golek panda. then, suddenly my ex-housemate celeb my birthday that nite. a surprise party by four of them. then, d next day, my roomate (yg satu umah masa tu) celeb my birthday too. BABES, sayang gila korang ! BIGGGGG HUGSS xoxo
26. What time did you wake up today = hmm.. 7? haha. red flag.
27. What were you doing at midnight last night = Merapu? i  create some drama kat CH. about me and mr.perfection you-don't-know-who :b
28. Name something you CANNOT wait for = weekends?
29. Last time you saw your mother = -.-" 2 months ago? m such a bad daughter walaopon d manja one. i love to travels.
30. What is one thing you wish you could change about your life = nothing :)
31. Have you ever talked to a person named Tom = Tom, nope. Tim, yes :b
32. What's getting on your nerves right now = i want to tell mr. universe stone that i like him then cut d feeling.
33. Most visited webpages = Email, facebook, twitter, CH (selalu bukak three of them in d same time)
34. Nicknames = dak ety, kak cik, kecik, zack, ayienn, msbuttercup and nuyul.
35. Relationship status = single. and proud :b
36. Zodiac sign = Sagittarius
37. Male or female = female lorh..
38. Primary school = skbl
39. Secondary school = smk(a)dg n smksa
40. High school/college = kmp
41. Hair colour = black
42. Height = 180 cm. Heeee... tolak 31cm -.-"
43. Do you have a crush on someone = maybe ~
44. What do you like about yourself = everything. hahhaha
45. Piercings = nope.. hahhaa
46. Tattoos = Haram woooooo

FIRSTS :

47. First surgery = neva had one
48. First piercing = darjah 3 but da lama x pakai
49. First best friend = izzati. ( nama dia same. hehe )
50. First sport you join = can't remember :b
51. First vacation = Gua senyum, temerloh, pahang
52. First pair of trainers = taaa ingat laa!

RIGHT NOW :

53. Eating = nothing
54. Drinking = a cup of nescafe :)
55. I'm about = sleepinggg.. esok de amali kejuruteraan woi. haha
56. Listening to = arms wide open
57. Waiting for = universe stone

YOUR FUTURE :

58. Want kids? = Mestilaa -.-" soalan. haih
59. Get married? = Grr.. da nama un na anak, mestilaa kena kawen -.-"
60. Career? = hmmm.. ikot my future hubby lovey.. if dia kasi, keja la.. but, nak bukak restoran --" kalo ta keje n tape, my hubby lovey kena bagi jdi volunteer.. bt keja amal kat mana2.

WHICH IS BETTER :

61. Lips or eyes = eyes :b
62. Hugs or kisses = hugs..
63. Shorter or taller = taller than me of course. at least my kepala bawah dagu dia :b
64. Older or younger = older. at least 2 years older than me.
65. Romantic or spontaneous = spontaneously romantic :)
66. Nice stomach or nice arms = can i choose both? haha
67. Sensitive or loud = Loud and sensitive
68. Hook up or relationship = relationship
69. Trouble maker or hesitant = Trouble maker laaa.. Just like me :b

HAVE YOU EVER :

70. Kissed a stranger = err.. for what?
71. Drink hard liquor = again... for what?
72. Lost glasses/contacts = one... in a bus. lupe amek lek lepas sangkut kat situ --"
73. Sex on first date = Hell no. i'm priceless.. limited edition. Only the best can have me. hahahha
74. Broken someone's heart = always. my experts tuu.. heehe
75. Had your own heart broken = calar balar sikit. alaa... polish cket terus berkilat lek. (stainless steel oke)
76. Been arrested = nope
77. Turned someone down = maybeee..
78. Cried when someone died = sometimes yes. sometimes tak. If semua menanges, sape yang nak jadi kuat kan? :b
79. Fallen for a friend? = hahahahha.. once. but just a crush gitu-gitu je. not sooo serious lah.

DO YOU BELIEVE IN :

80. Yourself = The most !!
81. Miracles = sometimes..
82. Love at first sight = no biggie ~
83. Heaven = yes. for sure.
84. Santa claus = mehh, mana da santa claus.
85. Kiss on the first date = hell nooo.. ta boley la ngek.
86. Angels = rukun iman kan?

ANSWER TRUTHFULLY :

87. Had more than one bf/gf? = few scandals and NO boyfriend
88. Did you sing today? = yes. evely day :b
89. Ever cheated on a test? = you think? :b *angkat2 kening*
90. If you could go back in time, how far would you go? and why? =  just follow the flow. no need tuk pusing balik masa -.-"
91. Is there one person you want to be right now? = mommy :'(
92. Are you seriously happy with where you are in life = not 100% but i'm FINE.
93. Describe yourself = easy on the outside... hard in the inside
94. Would you rather love one person or have many short relationship? = Setia pada yang satu ye anak anak.
95. When was the last time you really cried your heart out? = cant remember
96. Anything exciting happen this year? = yes. i think i fall in love with a stranger.
97. Are you the same person as you were at the beginning of the year? = people changes. so do i.
98. What are you excited for? = tak rase pape pon. beku -..-"
99. Whats the longest you have talked on the phone to someone. = 4 hours lebih KOT or maybe lebih -.-"
100. Are you afraid of falling in love? = kadang-kadang terfikr jugak. the consequences



-END_

Sunday, 23 June 2013

JOM MAIN INTERVIEW INTERVIEW - being honest mood :b




1. Bekas kekasih saya adalah :
Tak ada. Couple 4 hari pon still consider as bekas kekasih ke? tu pon ntah macam mana boleh setuju. puke puke. so, secara rasminya saya tak ada bekas kekasih. being single tu bukan satu kesalahan kan? :b

2. Saya sedang mendengar :
Lagu sweet like candy. Perfect two by Auburn. Alaa.. lagu blog saya sekarang ni laa.. Sambil dengar bunyik kipas -..-"

3. Mungkin saya patut :
Pakai mask sebab tekak saya da start gatal-gatal akibat JEREBU kat melaka ni.

4. Saya suka :
Bercakap, berleter, bagi ceramah free and bla bla bla. Sue me sista n brother for being sooo talkative :b

5. Sahabat-sahabat baik saya :
Semua yang saya kenali since baby born until now. Muehehe.. Saya ta kesah diorang baik ke, jahat ke, cantik ke, buruk ke, ta handsome, ta macho, kaki kikis duit, kaki mengorat or pape je la, janji yang baik tu kita ikot, yang buruk tu kita jadikan line. Be friend with your enemy. It's good fo you tho.

6. Saya tak faham :
Sebab apa kita kena belajar ol d mechanism in buku mechanical, material, thermofluid n so on. Duh, do we really need to hafal those things? i tot we just need to faham n praktik. Silly nuyul -..-"

7. Saya kehilangan :
Kata-kata bila orang start renung saya macam nak makan orang.

8. Ramai yang berkata :
"Ety, bila nak ada pakwe?" Goshh.. Do i really need to have dat-kind-of-relationship? No rite? -..-"

9. Makna nama saya :
Cahaya kemuliaanku dan kekuatanku.

10. Cinta itu adalah :
Satu benda yang kita ta nampak dari mata kasar. Bagi saya, cinta tu bukan tentang perasaan semata-mata. Tapi, berdasarkan kepercayaan terhadap seseorang. How can you love someone if you never trust them?

11. Di suatu tempat, seseorang sedang :
Tido maybe. Macam mana nak tao depa tengah buatpa kan? Nama pon ta nampak. Haih -..-"

12. Saya akan cuba :
Jadi anak yang baik (solehah) even though saya ni memang jahat gilos gilos.

13. Ayat SELAMANYA membawa maksud :
Sampai bila-bila. JANGAN guna ayat 'selamanya' ni if you never mean it.

14. Telefon bimbit saya :
Adalah perkara kedua dalam hidup saya. Sebab saya selalu campak fon saya merata-rata n selalu buat silent mode -..-"

15. Bila saya terjaga dari tidur :
Saya akan tido balik. 5 minutes please :b

16. Saya paling meluat apabila :
Orang buat gedik-gedik ngan saya. Well, hellooo guys, gedik pon bia kena ngan tempat oke ! -.-"

17. Pesta/Parti adalah :
Tempat tambah dosa. kekeke. Wooooosshh.. Dinner len oke. I love makan-makan :b

18. Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
meow meow. of course la kucing ! :b

19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
19 and above. sebab.. hmmm.. masa tu fikiran da matang sikit kot and i can do everythingg that i want selagi tak melanggar peraturan yang Allah dah tetapkan. Credits to my ibu and ayah sebab bagi kebenaran tuk saya menggila :b

20. Hari ini :
Saya cuma mampu golek-golek panda je dalam uma T.T

21. Malam ini saya akan :
Tido awal. KOT.

22. Esok pula saya akan :
Start menjalani amali kejuruteraan. Jerebu macam ni pon still ada AK. Sob sob.. Semua skola kat melaka da tutup laa..

23. Saya betul-betul inginkan :
Camera DSLR canon saya sendiri.

24. Ketika anda lihat wajah anda dihadapan cermin pagi ini :
Rasa macam tengok pontianak harum sundal malam je.. Meremang abes. Muehehehe.

25. Pusat membeli-belah atau arked permainan :
arked permainan. I hate shopping and i love games.

26. Makanan Barat atau Jepun :
Barat. But MALAYSIA food lagi best kot. Rendang ayam.. Ayam masak lomak cili padi... Ikan siakap tiga rasa... Wooosshh.. Meleh ayaq liuq ceq :b-

27. Bilik yang terang atau gelap :
Gelap. kalo na tido un best. na menaip novel un best. sebab tu sekarang saya ni ada empat mata O.O

28. Makanan segera adalah :
Makanan yang saya pilih bila da darurat sangat tade pe nak masak lam uma -..-"

29. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
"Uitm melaka dah isytihar cuti !! UTeM takmo isytihar cuti kee? takkan amali kejuruteraan still ada kot."

30. Siapa yang anda nak tag?
Tiada sesiapa :)




Tuesday, 1 January 2013

2013







Assalamualaikum

Hai peeps.

saya tade mood la nak merepek lately nih

so, i will make it short oke babe?

Firstly,
Selamat Tahun Baru
Happy New Year
Akemashite omedetou gozaimasu !

umo saya da 21 tahun, da takleh nakal2 dah.

azam saya tahun ni?

ta banyak pon, cket jee

1. Saya nak jadi seorang yang lebih baik daripada selom nih. Nak buat amal banyak-banyak tuk bekalan di masa akhirat. Lately nih selalu duk fikir dosa-dosa yang penah buat.
Haih~ walaupon kita buat dosa kecik-kecik je, tapi kalo da selalu buat, da banyak da tuu.
so, nekad saya, saya nak jadi seorang yang lebih baik ! :)

2. Saya nak jadi seorang anak yang kuat dan tabah. Takmo dah asyik manja-manja, nangis-nangis, ngadu-ngadu. i want to protect my family from now on until my last breath.
Saya tamao tengok family saya sedih-sedih.
sapa nak buat apa-apa yang boleh mendatangkan kesedihan lam family saya
sila face AKU dulu ye.
Watch your mouth and watch your action.
Selom nih, yeah, saya takkan balas balik pape pon orang kata, sebabnya ibu saya pesan, tak elok gaduh-gaduh.
TAPI,
now, kalau korang berani bukak mulut, nak kata pape yang tak elok,
korang dengar la pe plak mulut aku akan balas.
Ibu aku cakap, aku guna ayat yang sopan je, tade tengking-tengking pon macam korang
pe yang aku cakap, betul
tapi, orang akan pedih telinga kalau dengar pe aku cakap.
-..-
so, sila faham betul-betul
Nurul Izzati binti Mohd Yaacob bukan anak kecik and anak manja macam selom ni dah.
Dia dah besar and boleh protect family dia dah.
So, please, step out from our family life.
we don't disturb you !

3. Saya taknak dah tangkap fehling ngan sesape. Kalo jodoh tu ada, lambat laun muncul jugak. Membazir jee duk tangkap cintan dengan lelaki bukan muhrim. Tambah dosa ada laa.

Tu je la, okebai.