Monday, 16 January 2012

Couple tu ""TREND"





Assalamualaikum.

Ai peeps.

Lambat ta lambat, cepat ta cepat, aku nak post jugak entry ny.

Walaupon entry aku kali ni, isi dye da macam "ketupat basi"

Tapi,

as usual

Ada aku kesah?

My Blog, My Idea, My right to post haperpon. Ngeh3..

Enough merepek merapu. Carott kau Cik Nurul.

       Back to the story mory. Couple itu "TREND". Sapa setuju sila angkat kaki. (walaupon aku tak nampak). Aku bukanlah dikalangan diorang yang "couple" tu, tapi, aku tengok, sekarang ni, semua orang terkejar-kejar nak cari bf/gf. Bagi diorang ni, tak logik bagi seseorang tu, hidup tanpa gf/bf. Macam kes aku la. Sekali aku terkena da..

Whats-her-name > " Eh, mesej sape tu? Dari tadi duk mesej je. Mesej pakwe ek? hehehe."

Budak senget (aku le ni -_-") > "Mesej? Tader la. Mane de pakwe. Ni mesej ngan ank jiran sebelah rumah ni. Dye nk tompang letak itik dye lam reban ayam aku."

Whats-her-name > "Tipu la. xkan la ko tader pakwe. Ta logik langsung. Kawan lelaki ko bukan men ramai. xkan tader pakwe kot. Tak logik lau orang tader pakwe sekarang ni."

        Ok. Enough. Dialog di atas da di edit serba sedikit bagi tidak menampakkan aku mesej dengan makhluk Allah yang mana. Ehem2.. Yang pasti bukan "boyfriend" oke !

      Aku cuma nak menampakkan, rata-rata remaja sekarang anggap couple itu trend. Aku pon remaja. Bukan anak dara tua. Baru 19 tahun 2 bulan. Tapi aku tak minat tuk bercouple walaupon tu satu trend. Salah satu sebab aku tak couple adalah sebab aku setuju ngan kenyataan couple itu haram !

       Masalah kat sini, sekarang ni. Ramai pulak akan tanya. Kenapa couple itu haram? 

        Banyak yang menyebabkan couple itu haram. Antara dalil yang kuat menentang hubungan couple terdapat dalam Surah Al-Israa' (17) ayat 32 :

" Dan janganlah kamu mendekati zina; 
sesungguhnya zina itu adalah sesuatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

Manakala daripada Abu Hurairah r.a pula katanya, Rasulullah S.A.W. bersabda :

" Sesungguhnya Allah Ta'ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat, sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti."


Apa yang mengharamkan hubungan couple?

Bagi pendapat aku la. Budak separa matang yang suke bebenor buat opinion sendiri. (tapi aku buat research jugak oke! ) Antara perkara yang mengundang kepada haramnya couple ialah :

***

1. Niat Bercouple

- Kalau niat bercouple tu cuma nak suka-suka. Nak show-off. "Eh, aku ada pakwe, kau ada? ". Atau bercouple just untuk mengisi masa lapang, nak teman p shopping, clubbing (clubbing tak dibenarkan oke!), dating or wat-so-eve yang diorang selalu buat tu, tak boleh. Sebab niat tak pernah menghalalkan cara. Seperti yang aku pot pet pot pet kat entry slom ny bawah tajuk "Nikah khitbah" . Niat tu kena la baik seperti  bertujuan untuk berkahwin.

2. Berdua-duaan di antara lelaki dan perempuan. Melampaui syariat agama.

- Siapa yang couple kat sini mengaku yang sepanjang dia couple, tak pernah sekalipon dye dating berdua je dengan gf/bf dye. Rasa-rasanya mesti tader kan? Lau ada tu, maaf la. kesilapan teknikal, harap dikesali. Tapi, rasanya, yang tak couple pon penah dating kan? Dating kat sini bermaksud berjumpa di antara seorang lelaki dan perempuan tak kira sebagai kawan atau haperpon. Contoh terdekat, aku la. Aku ramai sangat member lelaki, n pegi makan time perot meraung tu memang pernah. (Mesti korang cakap, ceramah orang bukan main, aku pon tak betol jugak.) Ehem, aku bukan ceramah. Aku setuju yang aku pon taderla betul sangat. Cume, macam aku cakap, aku cuma berkongsi pendapat. Kalau la aku yang tak couple pon pernah makan ngan dak laki "dua orang sahaja", apatah lagi yang couple. rite? Tu baru mukadimah pasal berdua-duaan di antara lelaki ngan perempuan. Belom lagi masuk bab melampaui syariat agama. Yang ni awal-awal aku cakap. Aku tak join group ni. Ngee..


Apa yang aku maksudkan tentang melampaui syariat agama ni? Maksud aku kat sini ialah golongan yang suke bebenor kalau bf diorang usung diorang ke sana ke sini. ( agak kasar ayat 'usung' tu, maaf ). Awak, saya nak tanya sikit, "Awak tak malu ke orang tengok awak pelok anak teruna orang atas motor cenggitu?Awak yakin ke orang yang awak pelok tu akan jadi husband awak nanti? Awak tak takot ke bakal husband awak taw yang awak pernah pelok anak teruna orang cenggitu? And paling penting sekali, awak tak kesian ke kat mak ayah awak? Awak dah macam menconteng arang kat muka diorang taw x?". Oke. Mesti korang cakap, tak semua orang yang mem'bonceng' tu jahat. Kan? Tapi, entah la, pikiran aku ni agak negatif kot tuk terima yang mem'bonceng' tu perkara biasa. conservative la katakan. My bad. Satu lagi. Holding hand together-gether. Aishh.. Aku pon jenis tak baik jugak. Tapi, Alhamdulillah setakat ni aku ta pegang lagi tangan  anak teruna sesape. Paling jahat pon, aku tumbuk bahu orang. Perghh.. Sodap.. So, aku dikira jahat jugak. My bad. Again.


3. Menjatuhkan maruah ( peribadi ) seorang wanita.

- Okay, bila dah diusung ke sana ke sini (sekali lagi aku mintak maaf sebab guna perkataan 'usung'), ape kata masyarakat setempat? Dah la berkepit je 25 hours, panggil Cayang and Abang lak tu. Mesti korang bajet, aku tangkap jeles kan? Aku 'geli' la. Aku dah pernah cuba-cuba bercouple time form3. Bertahan cuma 4 jam. Hahaks. Disebabkan mamat sengal tu jenis king control, and paling tak boleh blah, dia suruh panggil dia papa, and aku mama. Yeuww.. Geli geliman aku. Oke, aku memang kuno. Dari abad mana ntah aku tersesat. Tapi, aku memang tak boleh terima fenomena ni. Hohho. Back to d story mory. Orang yang terdengar mesti akan anggap, si perempuan dah dimiliki. Rite? Camna kalau pasangan tadi tu putus? Mesti masyarakat buat pandangan negatif kat si perempuan kan? Disebabkan tu la jugak couple atau hubungan yang melampaui batas diharamkan.



***
Hurm, disebabkan aku suke no 3, aku stop sampai situ je la. Nanti ada plak yang back-hand aku bila aku ceramah panjang lebar kat sini.


Nasihat aku yang terakhir. Aku tak ingat katna aku jumpa ayat ni.



-Allah still love you even you single or double-
InsyaAllah.

" Hawa diciptakan dari tulang rusuk Adam,
Bukan di kepala untuk dijadikan atasannya,
Bukan di kaki untuk dijadikan alasannya,
Melainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidupnya.
Dekat pada lengan untuk dilindungi & dekat di hati untuk dicintai. "



P/s : Aku mintak maaf kalau ada yang terasa, terkecik, ter'haper' pon hati kat aku. Yang baik itu datang daripadanya, dan yang buruk itu kelemahan saya sendiri. Leave your comment if rasa ada yang ta betul ngan pendapat kat atas tu. Saya sedia terima pandangan orang lain. =]

Babai chingu.






Sunday, 15 January 2012

he's soooo ensem








Aku tengok cite "Protect the bos"
n JaeJoong sangat ensem.
dye macam renung aku je.
(peras-santan gilahh)
tu je nk gtau
kbai







Friday, 13 January 2012

Bile Senget Menjadi Lurus.







Assalamualaikum.

Let the finger speak now ;)

#Entry ini hanyalah entry merepek merapu yang singgah dikepala time aku bohsannnnn sesangat mengemas beg tuk balik uma. You can leave if you want tho. Enjoy reading  ;)




Kadang kadang orang cakap, "aku" memang pandai berpuitis..
yeahhh..i'm "jiwang" person, suit me with tittle "prof chienta", hahahaha..

Kadang kadang orang cakap,"aku tadak perasaan", like my mom said .
I think so la sbb aku "reject" orang je pandai, 
never ada "dat-kind-of-relationship-people-called-couple"..

but, bila fikir balik, 
aku cuma jumpa sorang je yang betul2 sesuai ngan jiwa aku yang 
"ta berape nak betul" nie, hohho
Tapi, tu cite lame, cut the story. sibuk je


Kadang kadang, ada jugak yang cakap, "aku" macam "budak-budak",
yup,
i'm "happy-go-lucky" person, tak boleh ek?

Kalau sedih, aku sedih sorang2 cukop aa..hehe

Tapi,

Kadang kadang, ada yang cakap,"aku" nakal + kejam
sebab buat something yang ta terjangka
tiba-tiba

hurmm..tak tau nak setuju ke tak, sape yang kenal aku tau la betul ke x

and ada orang penah cakap, "he fall for me without see my face",
he said,
"aku selesa nak cakap ngan ko, nak citer masalah, nak cakap sal awek aku suke pon boleh"

tapi,sorry la awak, hati saya susah untuk dicuri.

dia betul-betul buat aku pening, ade ke patut,
nak beli baju pon tanya aku nak beli yang cemana
macam la aku p shopping sekali ngan dia -_-"



aku bukan "peras-santan" punya orang, 
my face not pretty enough, my word sometimes harsh to be heard,
but
i can promise you one thing,
once awak jadi kawan saya yang "betul",
come hell or heaven
i will stay by your side,
forever :)






Sunday, 1 January 2012

ignorance is bliss







"If you do not know about something, you do not worry about it."




I choose to keep writing. To keep reading. To keep knowing. To keep telling.

I choose knowing the truths, the facts that are better than knowing nothing.



I choose,
to let people know.