Thursday, 13 December 2012

Dear you








Falling in love is a nice feeling. It is entirely an emotional matter and a majority of the love arises almost spontaneously. "Meeting you was fate, becoming your friend was a choice but falling in love with you was beyond my control". Falling on love can occur at any time, in any place, under any circumstances. Albert Einstein humorously says, "Gravitation cannot be responsible for falling in love". But the most important part is you have to fall in love with the same person again and again. Falling in love is like falling in water. We can fall in it. We can drown in it but we can't live without it. Falling in love is the necessity that can never be avoided and it is not necessary to avoid it. But instead of falling in love with more than one person many times, fall in love with the same person many times.


I'm that girl
who fall too fast, crash too hard, forgive too easily, and care too much.

" It hurts to love someone and not be loved in return. But what is more painful is to love someone and never find the courage to let that person know how you feel."


Dear heart, please stop falling in love.






Tuesday, 16 October 2012

Istiqomah dalam bercinta





Ibnu Taimiyah membahas istiqamah dengan detail. Ia berkata, “Mereka istiqamah dalam mencintai-Nya dan beribadah kepada-Nya. Mereka tidak menoleh dari-Nya, baik ke ke kiri atau ke kanan.” 





Jatuh cinta tak bermakna cinta itu antara kaum Adam terhadap kaum Hawa mahupun cinta kaum Hawa terhadap kaum Adam. Cinta itu maksudnya meluas. Mungkin jatuh cinta itu bermaksud cinta kita terhadap keluarga, mungkin cinta kita terhadap alam, tetapi semua cinta itu tetap tidak setanding dengan cinta kita yang mendalam sebagaimana cinta kita terhadap-Nya. Btw, Assalamualaikum and Hi ;)




Istiqomah dalam BERCINTA.

Semua orang nak berubah. Semua orang nak jadi lebih baik daripada tak baik. Tapi, nak berubah tu agak senang, nak istiqomah tu susah. -.- Sape setuju angkat kaki.

Jap jap. Pe kaitan nak jadi lebih baik ngan topik 'cinta' kita hari ni?

And ape pulak maksudnya 'istiqomah' tu?

Take Note : Hari ni aku nak bercerita tentang cinta kita terhadap-NYA. Bukan cinta Adam dan Hawa. So, sapa2 yang nak tukar channel tu, boleh la slow slow close tab. Maafkan saya ;) Sebelum tu, sekali lagi aku mohon maaf sangat-sangat kalau entry aku ni macam 'tunjuk baik'. Aku tau, dengan penuh kesedaran dalam diri nih, aku bukan baik sangat pon. Pakai baju kekadang macam tak sopan. Kata-kata aku mungkin kekadang agak kasar and pernah menyinggung *aku kurang pasti penggunaan perkataan tu betul ke tidak so abaikan je okay* perasaan sesape. Tapi, aku taip entry ni tak lebih tak kurang hanya sebagai peringatan terhadap diri nih sendiri, takde niat lain pon. Peace no wars brother and sister ;)



Bismillahirrahmanirrahim.

Istiqomah itu membawa erti teguh hati ataupun tetap pendirian. Dalam bahasa mudah melakukan sesuatu secara berterusan.

Istiqomah ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu :

1. Istiqomah dalam melakukan kemungkaran dan kemaksiatan
2. Istiqomah dengan kemakrufan dan kebaikan

Mengapa aku mendahulukan jenis itu dengan kemungkaran dan kemaksiatan berbanding dengan kemakrufan dan kebaikan? Melakukan kemungkaran itu ternyata lebih senang berbanding kebaikan. Dan itulah yang sering dilakukan oleh kita pada masa ini. Nau'zubillah, mintak dijauhkan.

Kita tak payah nak ambik contoh yang berat-berat sangat. Sebab aku pon bukan betol sangat. Haih~

Pernah tak satu hari tu, korang rajin sesangat nak buat sesuatu kerja. Sebagai contoh, study.

Tapi, keesokan harinya. Dah malas. Dengan alasan, semalam da buat, takkan la hari ni pon buat lagi.

Susah kan nak istiqomah bila buat kerja baik, kerja berfaedah?

Tapi, bila kita nak pegi jejalan, shopping, cuci mata. Semalam da buat, hari ni orang ajak, senang jee nak mengikot. Kan kan kan? Nak-nak kalau duit still tebal dalam poket. Ishh~ Membazir tu amalan syaitan. *Cakap kat orang, cermin diri dulu la  -.-

See? Susahnya istiqomah tuk buat kebaikan, tetapi senangnya istiqomah dalam melakukan kemungkaran. Aku bukan nak kata jejalan, shopping tu suatu kemungkaran. aku buat sebagai contoh jee.. kome nih~ Tapi, put what first is first ;)

Daripada Sufyan bin Abd Allah al-Thaqafi, beliau berkata, " Aku berkata : Wahai Rasulullah, katakanlah kepadaku satu perkataan tentang islam yang aku tidak perlu menanyakan kepada orang lain selepas kamu [dalam hadith Usamah - selain daripada kamu]." Nabi bersabda, " Ucapkanlah aku beriman kepada Allah, kemudian hendaklah kamu beristiqamah."

(Al-Imam Abi al-Husayn Muslim bin al-Hajjaj bin Muslimal-Qusyairi al-Naisaburi, Sahih Muslim, Kitab al-Iman, Hadith 159.)


Omak ai~ Susahnya nak istiqomah T.T


Susahnya nak istiqomah bangun awal. Susahnya nak istiqomah takmo pakai baju kecik2, pakai baju besar2 jee. Susahnya nak istiqomah baca al-Quran selepas maghrib. Susahnya nak istiqomah solat sunat selepas solat fardhu. Susahnya nak istiqomah study tiap-tiap malam. Susahnya istiqomah pegi kelas awal. Susahnya nak istiqomah bila azan jee terus solat. Susahnya istiqomah bangun dari tido baca quran sekerat dua ayat.

Susahhhhhnyaaa istiqomah nak berubah. Susahnya istiqomah buat assignment awal-awal. Susahnya nak istiqomah cakap sopan-sopan. Susahnya istiqomah menjaga adab pergaulan.

Oit~ Sape kate susah? Ade jee benda yang senang nak istiqomah.

Aku senang jee nak istiqomah.

Senangnya istiqomah balas mesej scandal2. Senangnya istiqomah lepak-lepak ngan membe. Senangnya istiqomah lepaking buang masa.

Eh kau?

Memain pulak dah.

Dan Allah sangat sukakan pekerjaan yang dilakukan secara istiqomah. Biar sikit asal berterusan, daripada banyak, tapi hangat-hangat ta*k ayam.

Memang susah nak istiqomah, tapi kalau niat kita tu betul, insya-Allah, Allah akan bantu kita.

Aku cuma insan biasa, insan yang tak sempurna. Makin banyak aku blaja, makin aku sedar. Ceteknya ilmu yang aku ada. Terutamanya, ilmu agama. "Keep on learning girl".

Aku harap, aku dapat istiqomah dalam niat ingin berubah. Berubah untuk betul-betul mencintai-Nya dan bukan sekadar islam atas nama.

Doakan aku. Doakan kita semua agar mendapat petunjuk daripada-Nya ;)




One day, insyaAllah, kak cik nak berniqab. Tapi bukan sekarang. Dan jangan tanya kenapa bukan sekarang. Pray for me.

So, this is the end. Thankyou vely much for spending your precious time by reading my blog.
May Allah bless all of us. Ameen ;)






Thursday, 20 September 2012

No tittle









To love and to be loved by someone
is
two
different thing ;)











Saturday, 9 June 2012

maaf



Aku suka bila orang sebut perkataan maaf daripada 'sorry'


dan aku memang senang maafkan orang.

pftt









Thursday, 5 April 2012

Kalau stress, tiru macam aku !







Assalamualaikum.

Hai peeps, Hai enem-ies and hai lovers, hahaks


Esok dah stat cuti, tapi malam ni aku ter-s a n g a t la s t r e s s !
Ini kerana, niat aku nak basuh baju guna mesin basuh terbantut suda disebabkan mesin basuh yang r o s a k~
Baju da la banyak disebabkan k e m a l a s a n yang melanda baru-baru ni. Haiyark !
Satgi ter-p a k s a la aku basuh baju g u n a - t a n g a n !

- S T R E S S -

Disebabkan ke-s t r e s s-an yang melanda,
meh kiter exercise cikit
Ikot kak cik cepat !


Step 1

Mula - mula jangan lupa strecthing dulu, satgi ada yang cramp pulak, Haih

Step 2

Yeah.. Angkat tangan kanan, angkat tangan kiri. Anggukkan kepala anda.
Kita gerakkan semua sambil release tension slow2.

Step 3

Jerit kuat-kuat. Haiyarkk..
P e r g i - k a u - s t r e s s ,  m e n - j a u h2

Step 4

Goyangkan badan anda
Move from right to the left

Step 5

Tukar pulak. Gerak dari kiri pergi ke kanan.
Shake it shake it bebeh.

Step 6

Tepuk dahi kuat-kuat.
Cakap ini bukan mimpi, ini betul-betul kenyataan.
Memang kena basuh baju g u n a - t a n g a n.

Step 7

Lepas tu buat gerakan badan.
konon-konon gembira.

Step 8

Kemudian goyangkan kaki ngan badan sedikit.
Buat macam tader masalah je.

Step 9

Buat secara agresif pulak. Pedulikan apa orang nak kata.
Kalau orang cakap apa-apa, korang cakap ayat ni.
"Ada aku kesah?"

Step 10

GO AWAY ke-S T R E S S-an  yang melanda !

Step 11

Pusing-pusingkan kepala. Awas, jangan sampai skru kat kepala anda longgar.
Kang ada pulak yang m e r o y a n.

Step 12

Ajak geng serumah menari sama.
Sengih lebar-lebar kasi nampak gigi.

Step 13

Akhir sekali, joget kucing sorang-sorang lam bilik.


Tamat sudah exercise kiter tuk hilangkan stress. Credit to : This


Now, dah hilang sikit s t r e s s aku. Nak pi basuh baju pulak. Korang jangan lupa tau wat exercise ni kalau stress !









Wednesday, 4 April 2012

Warkah





Just a song
from him for me
my memory
at dat school

someone punya blog remind me about him

lolz, forget about d past la kak cik




mission : find someone who can make me smile even when i'm cry (;


Wednesday, 28 March 2012

A D A M





Assalamualaikum.

Hai peeps, hai enemy, hai lover !

Hurm, lama aku tak hupdate belog rite? 8 hari da -.-"
( kunun-kunun lama leteww )

Satgi aku ada kelas,so,
-MakeItShort-

A D A M

'Mungkin' ada orang tertanya-tanya, siapa Adam?
     Kaum Adam merupakan pemilik tulang rusuk bagi kaum Hawa, Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Tu definition first aku tentang Adam. Tapi hari ni, bukan aku nak menceritakan tentang Nabi Adam, tetapi aku nak menyampaikan sesuatu kepada kaum Adam, pemilik tulang rusuk kaum Hawa. Pemilik tulang rusukku.


Sebelum tu,

Semalam aku ada dengar lagu, tiba-tiba je tangan ni terbuka folder lagu nasyid. Aku pon tengok la list-list yang ada. Ada kumpulan hijjaz, raihan, rabbani, and banyak lagi la. Tapi aku lebih tertarik nak bukak lagu dari 'dehearty'. Lagu tu ada deep meaning




Ni lirik lagu tu.

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan


     Oke, sambung balik citer tadi. Ekceli, tajuk ni muncul bila aku terbaca status classmate aku kat fesbuk, al-maklom la, aku ni kan rajin bebenor baca status orang, LIKE and then duk merepek sengsorang. Hewhew~ Tapi dia punya status quite sweet la. Nak baca? Meh kiter terjah, Zasss.. Haha

"Kepada pemilik tulang rusukku. Akan ku mencari dan mendapatkanmu. Akan ku sentiasa menanti dan berdoa agar dipertemukan denganmu. Jika bukan di sini, mungkin di syurga nanti :) 

Aku harap dia adalah seorang yang baik akhlaknya dan kuat imannya ^_^

Wahai para gadis yang resah menunggu, jangan menangis atau bersedih tentang jodohmu.
InsyaAllah Dia akan temukanmu dengan pemilik tulang rusukmu bila sudah tiba masanya.
Dalam waktu itu, teruskan menanti dan menjadi yang terbaik buatnya...
"

P/s : M***, Sori, aku pinjam status kau kejap masuk belog aku ;)

Wahai kaum Adam, terutama pemilik tulang rusukku, biar hati ini berbicara.

" Jika namamu yang tertulis di Lauhul Mahfudz untuk diriku, niscaya rasa cinta itu akan Allah tanamkan dalam diri kita. Tugasku bukan mencari dirimu, tetapi mensolehahkan diriku..

Wahai seseorang yang telah tertulis di Lauhul Mahfudzku, imamku, dan ayah dari anak-anakku, engkau yang akan memipin perjalananku nanti..

Aku percaya kau sedang memperbaiki dirimu untuk menjadi imam bagi tulang rusukmu, dan buah hatimu kelak.. "



Tu je la nota kaki tuk kali ini. Enough berjiwang, back to normal. Cold-heart. Assalamualaikum sahabat :)



Tuesday, 14 February 2012

Mati itu Pasti. Hidup, InsyaAllah (;





Assalamualaikum.

Hai peeps ;)




-Mati itu PASTI, hidup InsyaAllah-


    Bicara tentang Mati, semua yang hidup pasti mati. Manusia, tumbuh-tumbuhan, haiwan, malah bumi ini juga pasti akan mati. The way we think about death might be different, ada orang kata mati itu menyakitkan, dan ada ada orang kata, insyaAllah, dengan kehendak-Nya kita pasti akan mati dengan tenang.

Hidup dan mati itu mempunyai perkaitan yang cukup mendalam. Bagi aku, hidup dan mati ini umpama dedaunan. Daun yang teguh berpaut pada dahan ketika menongkah angin, dan layu pada tiba masanya. Iman kita pula umpama kapas. Tersangatlah nipis. Mudah terkoyak dek iman yang rapuh di dada. Sebab itu aku takut mati. Iman aku masih tak cukup. Aku terlalu goyah dalam menongkah arus kehidupan. Aku sering lalai menjalankan kewajipan aku sebagai musafir di muka bumi ini.

Aku sering menangis, TETAPI aku sering menangis kerana rapuhnya hati aku terhadap seorang manusia. Ya Allah.. Teruk betul aku kan? Sepatutnya aku menangis kerana terlalu mencintai-Nya, tetapi aku menangis kerana cinta aku terhadap seorang manusia. Aku hamba Allah yang khilaf. Ampuni diriku ya Allah.

Sejak aku menyepikan diri dari dunia luar, aku kerap kali berfikir tentang hidup dan mati. Ya, seorang hamba Allah selalu mengingatkan aku tentang mati. Mati itu bakal membawa kepada kehilangan. Dan kehilangan itu membawa kepada tangisan. Ah! Manusia sering menangis. Aneh kan? Kita tahu yang setiap yang hidup itu pasti mati. Tetapi kenapa kita still menangis? Tears are words the heart can't say.

" Bekunya air mata dari kerasnya hati
Kerasnya hati dari banyaknya dosa
Banyaknya dosa dari lupanya mati
Lupanya mati kerana terlalu cintakan dunia "


Ya Allah, kekalkanlah nawaituku dalam mengharungi kehidupan ini, jauhkanlah aku daripada mendekati apa jua larangan-Mu, andai hati ini basah dengan kerinduan pada seorang manusia bergelar lelaki melebihi kerinduanku pada-Mu, Kau jauhikanlah insan itu dari bertamu di hatiku. Andai lelaki itu sudah termaktub sebagai jodohku yang telah tercatat di luh mahfuz, Kau pertemukanlah kami kembali setelah Engkau yakin bahawa aku sudah bersedia dalam menempuh kehidupan baru. Diri ini enggan mencintai lelaki ajnabi. Hati dan diri ini hanya pada bakal suamiku. InsyaAllah. Aku ingin menjadi zaujah yang tidak pernah tercemar dengan noda-noda kemaksiatan dunia. Dan andai mati itu muncul terlebih dahulu, kau tempatkanlah aku di kalangan wanita-wanita yang solehah. Aku hanya insan yang lemah, aku tidak mampu untuk menjadi wanita teragung yang dipandang tinggi, tetapi insyaAllah, aku yang wujud pada hari ini, akan menjadi lebih baik di masa akan datang.Aminn..



" Life is too short to wake up with regrets.
Love the people who treat you right & forget the ones who don't !
Believe that everything happens for a reason.
If you get a chance - take it
If it changes your life - let it
Nobody said life would be easy
they just promised
it would be worth it "




P/s : we will never noe when we will die !


Thursday, 2 February 2012

Aku bukan 'BONEKA' !




Assalamualaikum.

Ai peeps :)




Tajuk hari ni tader la berat sangat.


- AKU BUKAN 'BONEKA' -

    Apa yang aku maksudkan dengan ' aku bukan boneka'? For sure aku manusia, bukan boneka rite? Aku suka perhatikan gelagat manusia disekeliling aku, aku belajar mengenai kehidupan. Daripada itu, aku selalu mentafsir sikap-sikap si polan yang hidup di muka bumi ni. Kisah aku bukan boneka ni aku hurai daripada apa yang aku lihat, daripada apa yang aku tafsirkan.

Life is too short. Enjoy it while it is yours.


    Boneka.

    Kenapa mesti boneka?

    Ini kisah dia. Dia yang menjadi boneka di dunia ini. Luahan hati si polan yang penat menjalani liku-liku dalam hidupnya.



    "Aku hidup hanya untuk menurut apa sahaja permintaan orang. Hidup aku umpama boneka. Skripnya sudah diatur, pentasnya sudah disediakan. Aku hanyalah pelakon di atas pentas yang penuh dengan kepura-puraan."



Terselit di sudut kecil hati si polan, Aku bukan anak patung, aku juga manusia. Sama seperti kalian. Aku hanya mahukan hidup aku tidak dibayangi orang lain. Aku tidak mampu untuk menjaga orang lain. Aku masih anak kecil yang baru belajar untuk bertatih. Aku belum puas untuk menyelongkar kehidupan ini. MENGAPA AKU HARUS MENJADI BONEKA? Boneka yang perlu setia mendampingi si polan yang juga seangkatan umurnya dengan aku? Boneka yang setia pada pemiliknya. Akur pada arahan tanpa diberi secebis kasihan. Tidak mampu berkata tidak pada setiap permintaan. Bimbang dikatakan tidak mengenang pada budi yang ditaburkan. Bimbang dikatakan sombong hingga mendongak langit.

Diri si boneka amat penat.

Bingung.

Masih ada lagi cerita di sebalik si boneka.

Kenapa dirinya tidak mampu membuat keputusan sendiri di dalam hidupnya? Si polan berbisik, aku memang anak kecil, sewajarnya aku menurut nasihat orang yang lebih luas pengalamannya. Tetapi, apakah salahnya jika aku cuba untuk membuat keputusanku sendiri? Sampai bila aku perlu menjadi 'anak kecil'? Aku juga ingin hidup. Alhamdulillah, aku tidak pernah lagi melanggar larangan-NYA. Dan aku tahu, mereka tahu yang aku tidak mungkin mendekati apa yang dilarang-NYA. Tetapi, kenapa aku tidak pernah diberi peluang untuk terus meneroka? YA, mungkin mereka takut aku terjerumus ke dalam kehidupan yang gelap gelita, melalui lorong-lorong yang menuju ke arah kehancuran. Tetapi, sampai bila? Aku tidak mungkin berada di sini selama-lamanya. Lambat laun, sayapku akan terbang melintas awan. Dan ketika itu, mampukah aku menjalani kehidupan yang belum pernah diteroka?




Hidup si boneka.

Sering tertanya-tanya. Apakah nilai dirinya di mata dunia.

Terdengar rayuan hati si polan. Aku tak minta untuk diangkat setinggi langit. Aku tak minta untuk dihormati dan dipandang tinggi. Aku tidak gagah untuk menjadi pelindung sesiapapun. Aku anak kecil. Anak kecil yang ingin mengenal dunia. Anak kecil yang ingin jatuh bangunnya sendiri. Agar dirinya tahu apakah nilainya sebuah kehidupan. Anak kecil yang inginkan secebis perhatian, sebagai insan yang betul-betul dihargai kewujudannya disisi. Bukan anak kecil yang diberi perhatian semata-mata untuk menuntut sebuah pengorbanan. Si polan mencari secebis keikhlasan.

Keikhlasan yang menuntutnya untuk mencari sehingga ke penghujung dunia. Meskipun dia tahu, dunia tidak pernah ada penghujungnya.




P/s : Actually aku nak tulis benda lain. Tapi benda lain pulak yang tertulis. Tajuk yang sama, isi yang berlainan. Entry kali ni, i dunno wat to say. Datang tanpa diundang. Sekian.


Monday, 16 January 2012

Couple tu ""TREND"





Assalamualaikum.

Ai peeps.

Lambat ta lambat, cepat ta cepat, aku nak post jugak entry ny.

Walaupon entry aku kali ni, isi dye da macam "ketupat basi"

Tapi,

as usual

Ada aku kesah?

My Blog, My Idea, My right to post haperpon. Ngeh3..

Enough merepek merapu. Carott kau Cik Nurul.

       Back to the story mory. Couple itu "TREND". Sapa setuju sila angkat kaki. (walaupon aku tak nampak). Aku bukanlah dikalangan diorang yang "couple" tu, tapi, aku tengok, sekarang ni, semua orang terkejar-kejar nak cari bf/gf. Bagi diorang ni, tak logik bagi seseorang tu, hidup tanpa gf/bf. Macam kes aku la. Sekali aku terkena da..

Whats-her-name > " Eh, mesej sape tu? Dari tadi duk mesej je. Mesej pakwe ek? hehehe."

Budak senget (aku le ni -_-") > "Mesej? Tader la. Mane de pakwe. Ni mesej ngan ank jiran sebelah rumah ni. Dye nk tompang letak itik dye lam reban ayam aku."

Whats-her-name > "Tipu la. xkan la ko tader pakwe. Ta logik langsung. Kawan lelaki ko bukan men ramai. xkan tader pakwe kot. Tak logik lau orang tader pakwe sekarang ni."

        Ok. Enough. Dialog di atas da di edit serba sedikit bagi tidak menampakkan aku mesej dengan makhluk Allah yang mana. Ehem2.. Yang pasti bukan "boyfriend" oke !

      Aku cuma nak menampakkan, rata-rata remaja sekarang anggap couple itu trend. Aku pon remaja. Bukan anak dara tua. Baru 19 tahun 2 bulan. Tapi aku tak minat tuk bercouple walaupon tu satu trend. Salah satu sebab aku tak couple adalah sebab aku setuju ngan kenyataan couple itu haram !

       Masalah kat sini, sekarang ni. Ramai pulak akan tanya. Kenapa couple itu haram? 

        Banyak yang menyebabkan couple itu haram. Antara dalil yang kuat menentang hubungan couple terdapat dalam Surah Al-Israa' (17) ayat 32 :

" Dan janganlah kamu mendekati zina; 
sesungguhnya zina itu adalah sesuatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

Manakala daripada Abu Hurairah r.a pula katanya, Rasulullah S.A.W. bersabda :

" Sesungguhnya Allah Ta'ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat, sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti."


Apa yang mengharamkan hubungan couple?

Bagi pendapat aku la. Budak separa matang yang suke bebenor buat opinion sendiri. (tapi aku buat research jugak oke! ) Antara perkara yang mengundang kepada haramnya couple ialah :

***

1. Niat Bercouple

- Kalau niat bercouple tu cuma nak suka-suka. Nak show-off. "Eh, aku ada pakwe, kau ada? ". Atau bercouple just untuk mengisi masa lapang, nak teman p shopping, clubbing (clubbing tak dibenarkan oke!), dating or wat-so-eve yang diorang selalu buat tu, tak boleh. Sebab niat tak pernah menghalalkan cara. Seperti yang aku pot pet pot pet kat entry slom ny bawah tajuk "Nikah khitbah" . Niat tu kena la baik seperti  bertujuan untuk berkahwin.

2. Berdua-duaan di antara lelaki dan perempuan. Melampaui syariat agama.

- Siapa yang couple kat sini mengaku yang sepanjang dia couple, tak pernah sekalipon dye dating berdua je dengan gf/bf dye. Rasa-rasanya mesti tader kan? Lau ada tu, maaf la. kesilapan teknikal, harap dikesali. Tapi, rasanya, yang tak couple pon penah dating kan? Dating kat sini bermaksud berjumpa di antara seorang lelaki dan perempuan tak kira sebagai kawan atau haperpon. Contoh terdekat, aku la. Aku ramai sangat member lelaki, n pegi makan time perot meraung tu memang pernah. (Mesti korang cakap, ceramah orang bukan main, aku pon tak betol jugak.) Ehem, aku bukan ceramah. Aku setuju yang aku pon taderla betul sangat. Cume, macam aku cakap, aku cuma berkongsi pendapat. Kalau la aku yang tak couple pon pernah makan ngan dak laki "dua orang sahaja", apatah lagi yang couple. rite? Tu baru mukadimah pasal berdua-duaan di antara lelaki ngan perempuan. Belom lagi masuk bab melampaui syariat agama. Yang ni awal-awal aku cakap. Aku tak join group ni. Ngee..


Apa yang aku maksudkan tentang melampaui syariat agama ni? Maksud aku kat sini ialah golongan yang suke bebenor kalau bf diorang usung diorang ke sana ke sini. ( agak kasar ayat 'usung' tu, maaf ). Awak, saya nak tanya sikit, "Awak tak malu ke orang tengok awak pelok anak teruna orang atas motor cenggitu?Awak yakin ke orang yang awak pelok tu akan jadi husband awak nanti? Awak tak takot ke bakal husband awak taw yang awak pernah pelok anak teruna orang cenggitu? And paling penting sekali, awak tak kesian ke kat mak ayah awak? Awak dah macam menconteng arang kat muka diorang taw x?". Oke. Mesti korang cakap, tak semua orang yang mem'bonceng' tu jahat. Kan? Tapi, entah la, pikiran aku ni agak negatif kot tuk terima yang mem'bonceng' tu perkara biasa. conservative la katakan. My bad. Satu lagi. Holding hand together-gether. Aishh.. Aku pon jenis tak baik jugak. Tapi, Alhamdulillah setakat ni aku ta pegang lagi tangan  anak teruna sesape. Paling jahat pon, aku tumbuk bahu orang. Perghh.. Sodap.. So, aku dikira jahat jugak. My bad. Again.


3. Menjatuhkan maruah ( peribadi ) seorang wanita.

- Okay, bila dah diusung ke sana ke sini (sekali lagi aku mintak maaf sebab guna perkataan 'usung'), ape kata masyarakat setempat? Dah la berkepit je 25 hours, panggil Cayang and Abang lak tu. Mesti korang bajet, aku tangkap jeles kan? Aku 'geli' la. Aku dah pernah cuba-cuba bercouple time form3. Bertahan cuma 4 jam. Hahaks. Disebabkan mamat sengal tu jenis king control, and paling tak boleh blah, dia suruh panggil dia papa, and aku mama. Yeuww.. Geli geliman aku. Oke, aku memang kuno. Dari abad mana ntah aku tersesat. Tapi, aku memang tak boleh terima fenomena ni. Hohho. Back to d story mory. Orang yang terdengar mesti akan anggap, si perempuan dah dimiliki. Rite? Camna kalau pasangan tadi tu putus? Mesti masyarakat buat pandangan negatif kat si perempuan kan? Disebabkan tu la jugak couple atau hubungan yang melampaui batas diharamkan.



***
Hurm, disebabkan aku suke no 3, aku stop sampai situ je la. Nanti ada plak yang back-hand aku bila aku ceramah panjang lebar kat sini.


Nasihat aku yang terakhir. Aku tak ingat katna aku jumpa ayat ni.



-Allah still love you even you single or double-
InsyaAllah.

" Hawa diciptakan dari tulang rusuk Adam,
Bukan di kepala untuk dijadikan atasannya,
Bukan di kaki untuk dijadikan alasannya,
Melainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidupnya.
Dekat pada lengan untuk dilindungi & dekat di hati untuk dicintai. "



P/s : Aku mintak maaf kalau ada yang terasa, terkecik, ter'haper' pon hati kat aku. Yang baik itu datang daripadanya, dan yang buruk itu kelemahan saya sendiri. Leave your comment if rasa ada yang ta betul ngan pendapat kat atas tu. Saya sedia terima pandangan orang lain. =]

Babai chingu.






Sunday, 15 January 2012

he's soooo ensem








Aku tengok cite "Protect the bos"
n JaeJoong sangat ensem.
dye macam renung aku je.
(peras-santan gilahh)
tu je nk gtau
kbai







Friday, 13 January 2012

Bile Senget Menjadi Lurus.







Assalamualaikum.

Let the finger speak now ;)

#Entry ini hanyalah entry merepek merapu yang singgah dikepala time aku bohsannnnn sesangat mengemas beg tuk balik uma. You can leave if you want tho. Enjoy reading  ;)




Kadang kadang orang cakap, "aku" memang pandai berpuitis..
yeahhh..i'm "jiwang" person, suit me with tittle "prof chienta", hahahaha..

Kadang kadang orang cakap,"aku tadak perasaan", like my mom said .
I think so la sbb aku "reject" orang je pandai, 
never ada "dat-kind-of-relationship-people-called-couple"..

but, bila fikir balik, 
aku cuma jumpa sorang je yang betul2 sesuai ngan jiwa aku yang 
"ta berape nak betul" nie, hohho
Tapi, tu cite lame, cut the story. sibuk je


Kadang kadang, ada jugak yang cakap, "aku" macam "budak-budak",
yup,
i'm "happy-go-lucky" person, tak boleh ek?

Kalau sedih, aku sedih sorang2 cukop aa..hehe

Tapi,

Kadang kadang, ada yang cakap,"aku" nakal + kejam
sebab buat something yang ta terjangka
tiba-tiba

hurmm..tak tau nak setuju ke tak, sape yang kenal aku tau la betul ke x

and ada orang penah cakap, "he fall for me without see my face",
he said,
"aku selesa nak cakap ngan ko, nak citer masalah, nak cakap sal awek aku suke pon boleh"

tapi,sorry la awak, hati saya susah untuk dicuri.

dia betul-betul buat aku pening, ade ke patut,
nak beli baju pon tanya aku nak beli yang cemana
macam la aku p shopping sekali ngan dia -_-"



aku bukan "peras-santan" punya orang, 
my face not pretty enough, my word sometimes harsh to be heard,
but
i can promise you one thing,
once awak jadi kawan saya yang "betul",
come hell or heaven
i will stay by your side,
forever :)






Sunday, 1 January 2012

ignorance is bliss







"If you do not know about something, you do not worry about it."




I choose to keep writing. To keep reading. To keep knowing. To keep telling.

I choose knowing the truths, the facts that are better than knowing nothing.



I choose,
to let people know.